Belépés Regisztáció
Kosár Jelenleg üres

Fontos tudnivalókAirsoft fegyver...

 

Minden 18.-ik életévét betöltött, nagykorú személy, hatósági engedély nélkül vásárolhat airsoft fegyvert. Kiskorú csak cselekvőképes felnőtt korú jelenlétében használhat airsoft fegyvert!


Kizárólag védőfelszerelésben, a minimum követelmény a védőszemüveg, de ajánlott a teljes arc védelmét garantáló védőmaszk viselése. A vonatkozó törvény tiltja az airsoft fegyverek közterületen történő használatát, tehát mindenképp körülkerített magánterületen kell -figyelembe véve közút, illetve szomszédos lakóingatlan közelségét- úgy játszani, hogy az ne veszélyeztesse mások testi épségét.


Tömegközlekedési eszközökön - de még saját tulajdonú gépjárművünkben is! - csak ürített állapotban, a véletlen elsülés ellen biztosítva, a tártól és a lövedéktől elkülönítve, zárt tárolóeszközben szállítható bármely airsoft fegyver, úgy hogy ahhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá. Tárolása a szállításnál leírtaknak megfelelően.


Az elektromos airsoft fegyverek akkumulátorát az első használat előtt NEM kell megformázni.

  • Az akku az 5. töltési/merítési ciklus után éri el a maximumát..
  • A töltési időt egyszerűen ki lehet számolni: meg kell állapítani az akkumulátor és a töltő teljesítményét. Töltési idő = akku kapacitása / töltő teljesítménye * 1,3 pl. 1200 mA az akku és 250 mA a töltő teljesítménye, akkor 1200/250*1,3= 6,2 óra a töltési idő.
  • A túltöltés az akku károsodását okozza.

Mindig ellenőrizd, hogy NEM sorozatlövést adtál le utoljára a fegyvereddel!

Játék után minden esetben egy-két lövést le kell adni egyes lövésen. Sorozatlövést követően a rugó nem biztos, hogy nyugalmi állapotban áll meg, vagyis feszülhet. Ez gyengíti a rugót, ami végső soron a fegyver erejére is kihat.


Soha ne kerüljön a fegyverbe már kilőtt lövedék, vagy rossz minőségű, sorjás, koszos, tojás lövedék!

A használt lövedék koszos, ami a fegyver csövét és a gearbox-ot is szennyezi, illetve a hop-up gumiban is kárt tesz. Természetesen a kilőtt sorjás vagy koszos lövedék félrehord, így már csak ezért sem célszerű használni. A nem megfelelő lövedék használatából eredő károkra ráadásul garanciavállalásunk nem terjed ki, így ne kockáztass!


Soha ne merítsd le teljesen az akkumulátort a fegyverben!

A fegyver így már nem fog rendeltetésszerűen működni! Tipikus jele a lemerült akkumulátorral történő játéknak, hogy a biztosíték kiég. Rosszabb esetben az akkumulátor tönkremegy. Az egyszerűbb ipari cellás akkumulátoroknak nem tesz jót a teljes kisütés. Szükséges, hogy a cellákban 1 Volt feszültség maradjon!


Ne erőltesd a tűzváltókart!

A legtöbb esetben úgy hibásodik meg a tűzváltókar, hogy az előző játék végén lezárod azt, és a következő játék első lövésénél - elfelejtvén, hogy lezártad - eltöröd a kart. A tűzváltókar lezárt állapotban egyébként fizikailag is gátolja az elsütő billentyű mozgását.


Ne barkácsold a fegyvert!

A garanciális idő letelte előtt semmi esetre se szedd szét a fegyvered! Ha mégis megteszed, a fegyveredre a továbbiakban nem tudjuk a garanciát biztosítani!

A hi-cap airsoft tárak nagy kapacitású...

általában 130-500 db BB befogadására alkalmas tárak. A tárba a tár tetején található nyíláson keresztül kell beleönteni a lövedéket, majd ezt követően az alján található kerékkel lehet "feltekerni" a tényleges rugós tárba! Egy ilyen feltekerés után körülbelül 80-150 lövedéket lehet kilőni.

FIGYELEM! A tár tekerése közben A BELSŐ SZERKEZETET NEM TUDJUK TÚLERŐLTETNI!

Ha ez a bizonyos tekerő kerék egy idő után már egy tipikus "racsnis" hangot hallat, akkor a tár teljesen fel lett tekerve. JAVASLATUNK, hogy inkább "harc" közben is tekergesd a kereket - úgy, hogy közben hallod ezt a bizonyos tipikus "racsnis" hangot -, minthogy a "tűzharc" kellős közepén fogyjon el a tárból a lövedéked (úgy, hogy valójában a hi-cap tárban van, csak nincs feltekerve). Teljesen normális jelenség, hogy ha már csak kb. 20-40 lövedék maradt a tárban, akkor azokat a fegyvered már nem fogja kilőni.

Ha a hi-cap tárban sok lövedék van, és a fegyver mégsem lő ki lövedéket, akkor érdemes egy kicsit megkocogtatod a tárat. Ha továbbra sem hajlandó a szerkezet lövedéket továbbítani a fegyverbe, akkor ki kell szedned belőle az összes lövedéket, majd újra megtöltened a tárat!

Vigyázz arra, hogy a tárba csak BB kerüljön! Gyakori probléma, hogy például a zacskós lövedéket lezáró fém kapocs is belekerül a tárba, ami azt működésképtelenné teszi.


A low/mid-cap (kis kapacitású) tárak...

általában 25-80 db BB befogadására alkalmas tárak. Ezek olyan sima rugós airsoft tárak, melyeket csak felülről, ugyanazon a nyíláson keresztül lehet lövedékkel megtölteni, ahol a lövedék később a fegyver csövébe jut. Ezen tárak gyors megtöltését szolgálja a töltőpálca, vagy az airsoft gyorstárazó.


 

 

Green gas: speciális gázkeverék...

melynek legfőbb alkotóeleme megtalálható a légkondícionáló berendezésekben is (azonban azzal nem pótolható, mivel a green gas más kenőanyagot is tartalmaz).

Ezen gáztípuson belül is megkülönböztetünk téli gázt, és nyári gázt, melyeket értelemszerűen szezonálisan érdemes használni. A két gáztípust a tágulási sebesség különbözteti meg. Például ha télen használod nyári gázt, akkor a fegyvered sokkal "lomhább lesz", ereje is elmarad a nyáron tapasztalttól, tehát érdemes a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő gázt használnod, a fegyvered hatékonyságának biztosítása érdekében.


Rögzített szános, gázüzemű fegyverek (GNB)

Ezeknél a fegyvereknél lövés leadásakor a szán nem siklik hátra. Az ilyen konstrukciójú fegyverek számos előnnyel rendelkeznek! Kevésbé hangosak, mint szánhátrasiklásos társaik, valamint sokkal kevesebb gázt fogyasztanak, így több tárnyi lövedéket tudunk egy feltöltéssel kilőni. Legnagyobb előnyük mégis az, hogy jobban viselik a hideget, mint a szánhátrasiklásos fegyverek. Az ilyen típusoknál a tárból a tárrugó továbbítja a lövedéket a csőbe, tehát a gáz ténylegesen csak a BB kilövésére "használódik fel".


Szánhátrasiklásos gázüzemű fegyverek (GBB)

Ezen fegyvereknek a zöme - működését tekintve - teljesen megegyezik az eredeti fegyverekével.

A szánt - az első lövés előtt - fel kell húzni, amely minden lövés után hátrarúg, és ha kiürül a tár, a szán hátul marad. Emiatt igazán élvezetes játékot garantál.

A nagy hidegben gyengül az ereje, a gáz lassabb tágulása miatt, mivel itt a gáz húzza fel a szánt is (melynek hátsó része a visszasikláskor a lövedék - tárból a csőbe történő - továbbítását is végzi). Ez különösen igaz azon pisztolyok esetében, melyek szánja teljesen fémből van. Az ABS borítású szánnal ellátott replikák ezáltal ilyenkor erősebbek, mivel kisebb tömeget kell mozgatnia a gáznak.

Az ilyen működési elvű fegyverek több gázt fogyasztanak, mint a rögzített szános testvéreik, de pontosan a fentebb említett működési mechanizmusuk miatt hihetetlenül népszerűek.


 

 

A co2-es fegyverek működése...

teljesen megegyezik a green gas üzemű testvéreikével, pusztán a hajtógázban van különbség. A co2 patron sokkal nagyobb nyomást rejt. Ezért általában erős fegyverek a co2-es fegyverek, illetve nagyobb hidegben is megbízhatóan működnek: kb. 0 fokig (tehát fagypontig) lehet őket használni)

Míg a green gas üzemű fegyverek 1 Joule erősségűek lehetnek (maximum), addig a co2-es fegyver ereje elérheti a 1,5 Joule-t is! Természetesen vannak kivételek! Például a green gas-el működő Tanaka, vagy KJW M700 ereje eléri a 3,0 - 3,3 Joule-t!


 

 


Használj szilikon spray-t, bármilyen szánhátrasiklásos gázüzemű fegyvered is van a csúszórészek kenésére!

Mind a green gas, mind pedig a co2-es patron is tartalmaz szilikonos kenőanyagot, de ez csak a szelepeket ápolja, ezért

Különösen a szánhátrasiklásos típusoknál érdemes a szánt, és a többi mozgó alkatrészt is befújni szilikonnal. Ettől gyorsabb, és erősebb lesz a fegyver, mivel könnyebben és gyorsabban tud mozogni többek között a szán is.

Mindig hagyj némi gázt a tárban! Ugyanis a gáz - mint már olvashattad - tartalmaz kenőanyagot is! Ez viszont a co2-es fegyverekre nem igaz, ezekben túl nagy a nyomás, ami a szelepek károsodásához vezethet huzamosabb tárolás során.

Ha hosszabb ideig (több hónapig) üresen tárolod a tárat, akkor előfordulhat, hogy a tömítések kiszáradnak. Ezt úgy veszed észre, hogy a tár gázzal való töltésnél a tár egy kicsit (vagy nagyon) ereszti a gázt! Ebben az esetben érdemes befújni szilikonnal, majd állni hagyni kb. 15-30 percet. Nagy valószínűséggel a problémát ezzel megszüntetheted. Amennyiben mégsem (tehát továbbra is ereszt a tár), ismételd meg ezt a procedúrát! (tehát: töltés → szilikonozás → várakozás)

A co2-es pisztolyoknál érdemes megnézned, hogy nem tapadt-e rá a szilikon tömítés a patron tetejére! Ezt a patron kivételénél tudjuk ellenőrizni.

A co2-es airsoft fegyverekbe csak a kifejezetten erre gyártott co2 patron használható! Amennyiben mégsem ilyen patront használsz, nagy a valószínűsége, hogy tönkreteszed a tár tömítését! Behelyezéskor ugyanis a másik patron elnyírja az érzékeny tömítést. Javasoljuk ezért, hogy ne fogadj el kölcsön patront, de legalábbis ellenőrizd, hogy az megfelelő-e a fegyverbe.

Az airsoft fegyvergyártók csak az általuk preferált co2-es patronnal használt fegyverre vállalnak garanciát!

A fém duplasoros szekrénytárral rendelkező gázos fegyverek megkövetelik a jó minőségű lövedékek közül is a "fényes" felületűt! Ezen lövedékek sajátossága, hogy igen kemények, tehát nem fognak sérülni, amikor a tárból a csőbe érkeznek, illetve nem fognak már a tárban megszorulni.

Tipikus jele, hogy alkalmatlan lövedéket használsz, hogy a szánnál, és a többi szerkezeti egységnél BB darabkákat találsz - ez már igen súlyos eset.